Gerekli Belgeler
1-Lisans diplomanız (İngilizcesi)
2-Transkript (İngilizcesi
3-Niyet mektubu (1 örnek aşağıda)
4-Okulunuzda ki 2-3 hocanızdan almış olduğunuz referans mektupları (ilginizce)
5-Dil yeterlilik belgesi (IELTS, TOEFL v.s).
6- Research proposal (Master da okula bağlı. Doktora başvurusu için şart.)
Ancak hatırlamakta yarar var istenen belgeler okuldan okula değişebilir. Yukarıda yazmış olduğum belgeler olmazsa olmaz kesinlikle istenen belgeler arasındadır diyebilirim. Gelelim gitmek istediğiniz üniversitenin ne gibi şartlar istediğine. Bu noktada İngiltere’den herhangi bir üniversite seçip örnek vereceğim. İngiltere için örneğin Newcaslte University ele alalım. İngiliz üniversitelerinin web sayfalarının tasarımı üç aşağı beş yukarı aynıdır. Diğer üniversitelerin web sayfalarına girdiğinizde de aşağıda göstermiş olduğum aşamaları takip ederek çoğu bölümün sayfasına ulaşıp genel bilgiler alabilirsiniz. Biraz daha meraklı bir tipseniz daha da kurcalayarak benzer/yakın bölümleri, o bölüm de yer alan hocaları ve yayınladıkları makalelerin listelendiği hocaların kişisel sayfalarına ulaşıp daha derin bilgiler elde edebilirsiniz.
Aşağıda örnek amaçlı göstermiş olduğum resimler Newcastle Universitesine ait https://www.ncl.ac.uk web sayfasından alınmıştır. (*The pictures below I added as an example were taken from web page of Newcastle University which is https://www.ncl.ac.uk.)
Başvuru Aşamaları
1– Ana sayfaya erişim sağladıktan sonra ”Study” bölümüne giriyoruz.
2- Sayfanın biraz aşağı kısmında karşımıza Undergraduate ve Postgraduate (Lisan ve Yüksek Lisans) gibi iki seçenek çıkıyor. ”Postgraduate” kısmını seçiyoruz.
3- Bu sayfada da yine biraz aşağıda bölüm arama seçeneği var. Ben örnek olarak Hukuk bölümünü aradım ve arama kısmına law yazarak arattım. Eğer bölümünüz aramada çıkmıyor ise aşağıda ki International Students butonuna tıklayarak indireceğiniz ayrıntılı katalogdan da aradığınız bölüme bakabilir veya Contact Us kısmından üniversite ile iletişme geçebilirsiniz.
4- Görmüş olduğunuz gibi Hukuk içeren bölümleri listeledi. Ben örnek maksatlı International Law bölümünü seçtim.
5- Karşımıza çıkan sayfa da Uluslarası Hukuk bölümü ile ilgili temel bilgiler ve başvuru yapabileceğimiz bölümler yer alıyor. Profile bölümünde bölümün ne ile alakalı olduğu içeriğinin neler olduğu belirtilirken eğitim esnasında okutulan derslere Modules kısmından ulaşabilirsiniz. Careers kısmında mezun olduktan sonra ki iş imkanlarına değinilirken Fees and Funding de yazının başında belirtmiş olduğum maddiyat kısmı ile alakalı okulun ücreti veya burs imkanlarına değiniliyor. Entry Requirements kısmına giriyoruz ve Türk öğrenciler için istenen şartlara göz gezdiriyoruz.
6- Bu kısımda ise listeden Türkiye’yi seçiyoruz.
7- Listeden Türkiye’yi seçtikten sonra istenen temel şeyler karşımıza çıkıyor. Örneğin Lisans ortalaması olarak minimum 2,80 isteniyor. Dil puanı olarak ise IELTS sınavından şartsız kabul için 6,5 istenirken TOEFL sınavından 90 isteniyor. Ancak parantez içlerinde belirtildiği üzere örneğin IELTS sınavının yazma bölümünüzün en az 6,5 olması isteniyor. Eğer sınav not ortalamanız 6,0 veya 5,5 gibi istenene yakın ise Pre-sessional yani bizde ki İngilizce hazırlık diye nitelendirebileceğimiz bir seçenek sunuluyor.
Presessional Nedir?
Almış olduğunuz puana göre değişiklik gösterir ancak okul başlamadan 1-3 ay arası verilen pre-sessional eğitiminin ardından eğitim sonrası sınavları vermeniz durumunda okula başlamanızı sağlayan ara yoldur.
8- Son olarak, eğer İngilizce seviyenizin yeterli olduğunu düşünüyor iseniz Apply now kısmından başvurunuzu başlatabilirsiniz. Bu noktada belirtmek isterim ki bazı üniversiteler başvuru ücreti edebiliyor. Bitirmeden belirtmek isterim ki İngilizce seviyeniz başvuru yapmak için yeterli değilse How to Apply bölümünden nasıl başvuru yapacağınız size anlatılıyor. Ancak bu noktada firmalardan da profesyonel yardım alabilirsiniz (MEB YLSY bursiyerlerinden genelde bu hizmet için firmalar ücret talep etmiyor.)
Bu yazıdaki anlatım Newcastle University üzerinden yaptım ama belirttiğim üzere İngilterede ki üniversitelerin web sayfa düzenleri genellikle aynıdır. Diğer okulların web sitelerinde de aradığınız bölümle ilgili bilgilere bu bilgiler ışığında rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Umarım bir gün sizde yurtdışında üniversite okuma hayallerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Esen kalın!
Yukarıda örnek amaçlı göstermiş olduğum resimler Newcastle Universitesine ait https://www.ncl.ac.uk web sayfasından alınmıştır. *The pictures above I added as an example were taken from web page of Newcastle University which is https://www.ncl.ac.uk.
Detaylı bilgiler için teşekkür ederim hocam.
Teşekkürler, Engin Bey.